Kantoor

Lage rug- en nekklachten

Zitten is een belangrijke oorzaak van rug- en nekklachten. De belasting van onze rug is aanzienlijk groter bij het zitten dan bijvoorbeeld bij het staan of gaan. De normale lendenkromming in de onderrug vlakt af (heup is geplooid, rug trekt bol), de natuurlijke afstand tussen de wervels wordt verstoord en ongelijke druk ontstaat op de kern in de tussenwervelschijven. De drie natuurlijke krommingen in onze wervelkolom (zij-aanzicht: ter hoogte van de hals, van de borstwervels en in de lenden), die zorgen voor stabiliteit en beweeglijkheid, worden overbelast bij herhaaldelijk verkeerde houdingen, buigingen, gedraaide houdingen, en dergelijke. Zitten is een statische toestand die de bloedsomloop belemmert, doorbloeding van de weefsels vermindert, en het risiko van overlast vergoogt. Bij het langdurig aanhouden van eenzelfde zithouding ondergaat het visco-elastisch materiaal van onze gewrichtstructuren, discussen, ligamenten, kraakbeen etc., mogelijk een langzaam voortschrijdende vormverandering. Er kan dus heel wat verkeerd gaan. Vermits we steeds meer zittend zijn gaan leven, hoeft het niet te verbazen dat 80% van de bevolking wordt geplaagd door lage rugklachten en/of nekklachten.

Ergonomische oplossingen

Nirwana is steeds een pionier geweest voor ergonomische zitoplossingen. Onze producten nodigen u uit tot bewegend zitten, eventueel met een open hoek (gekanteld bekken, lumbale lordose), met een goede ondersteuning in elke houding, een betere doorbloeding, voeding van de tussenwervelschijven, smering van de gewrichten, enz. Dit leidt tot een lange lijst van keuzemogelijkheden:

  • de bureaustoel: kantelmechanisme met weerstandsregeling, free-float, instelbare zithoek, neksteun, enz.
  • zit/stahulpen: grote heuphoek, ontlasting benen.
  • ergonomische krukken.
  • zadelstoelen: open hoek bij hoger/lager tafel.
  • kniestoelen: open hoek; kanteling bekken.
  • balansstoelen: open hoek ook bij naar voor neigen.
  • zitballen: van 45 tot 75cm doormeter, bewegend zitten met open hoek.
  • eenvoudige hulpmiddelen: zitwiggen, lendensteunen, zitschelpen, voet- en armsteunen.
  • hoger/lager tafels (manueel, electrisch), eventueel met inclineerbaar blad.

De werkplek

De beste ergonomische oplossing kiezen is dikwijls een zoektocht, waarbij het resultaat sterk afhankelijk is van de werkomstandigheden van de gebruiker en ook van het juiste gebruik van de stoel. Bijvoorbeeld: zit u langdurig of staat u regelmatig op, welk is de hoogte van uw bureaublad (in vergelijking met uw gestalte bvb), bent u een “doorzakker”, beschikt u over een in de hoogte instelbaar bureau, doe je voornamelijk lees- en schrijfwerk, PC-werk of een mix?

De optimale zithouding bestaat niet: “de beste houding is de volgende”, beweeg en varieer. Daarom biedt Nirwana dikwijls een promotiepackage aan van bijvoorbeeld een verstelbaar bureau gecombineerd met één of twee ergonomische stoelen. Dit laat je toe in verschillende houdingen en dynamisch te zitten, te staan en te werken. Wij geven u graag advies, in de toonzaal of op afspraak in uw bedrijf.


RSI voorkomen in een handomdraai:

Ongunstige statische en repetitieve spierbelasting gaat dikwijls samen met computergebruik. Dit leidt zeer vaak tot RSI-klachten (repetitive strain injury). Nirwana heeft ergonomische accessoires die overbelasting van gewrichten en spieren vermijden: muizen, toetsenborden, documenthouders, armsteunen, enz.